Legătoria Arta Cărții este un proiect lansat în 2012 de către semnatarul acestor rânduri (Mihai Vârtejaru) în încercarea de a readuce legătoria tradițională de calitate în România.

Există lucruri care sunt considerate ca fiind incluse în apanajul legătoriei, în special în perioada modernă, de care nu mă ocup. Fie pentru că sunt colegi care o fac mult mai bine decât mine, pe care îi recomand cu drag, fie pentru că eu nu le consider ca fiind relevante legătoriei de artă, ci maidegrabă producției în serie:

-tipărit și fotocopiat: orice oraș are câteva zeci de astfel de centre. Eu nu o fac.

-legare cu spiră: a se vedea mai sus. Punerea spirei nu este legătorie, din păcate.

-lucrări de licență: sunt câteva legătorii care numai cu asta se ocupă, o fac bine, și pot avea prețuri extrem de mici. Dacă eu fac lucrări de licență, le voi realiza personalizat, din materiale durabile și scumpe, prețul va fi mare iar timpul de așteptare la fel. Așa că prefer să îndrum clienții spre legătoriile care au astfel de oferte: Ecopertare și Apollo Moldoveanu au prețuri extrem de bune aici.

-meniuri și note de plată: Top Mondial este deosebit de avantajos

-albume foto: Dragoș Man din Oradea este maestru în acest tip de lucrare.

-lucrări ieftine și proaste: aici îndrum clientul spre ușă, nu spre alt colegi.

-cafea: asta ofer cu plăcere clienților, din partea casei.

Eu execut legătorie de carte modernă în materiale moderne durabile, legătorie de carte veche în materiale de lux, restaurare de carte, și lucrări care se pot încadra în legătoria tradițională.  Colegii mei nemenționați în lista de mai sus nu ar trebui să se simtă excluși: am un pliant cu concurența pe care îl dau oricărui client care părăsește atelierul meu fie nemulțumit, fie nehotărât.

Interviu Scena9

Interviu Hyperliteratura

Emisiune Radio Guerilla

Interviu Alle Deac

Gilda Comârzan

 

Alte proiecte gestionate:

 

Anticariatul de Lux

Istoria Legătoriei în România 

Ștampile din Cărți

Ilustrații Vechi Românești